google-site-verification: googleb063689f6bfd7973.html

Een op zeven zzp'ers raakt opdrachtgevers kwijt door wet DBA

Gepubliceerd op:

30/10/2024

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers die zzp'ers inhuren zonder dat zij in de praktijk zelfstandig kunnen werken, kunnen hiervoor worden beboet. Volgens het onderzoek vreest ruim dertien procent van de zzp'ers om deze reden opdrachten kwijt te raken.

Bijna zes procent van de zzp'ers overweegt hierdoor te stoppen en bijna drie procent weet dit zelfs al zeker. Daar staat tegenover dat ruim een kwart verwacht dat de nieuwe strengere handhaving waarschijnlijk geen invloed op het voortbestaan van hun ondernemerschap zal hebben. Tweederde van de respondenten geeft aan ‘op zeker’ gewoon door te gaan als zzp'er.

Wet DBA

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) maakt werkgever en werknemer samen verantwoordelijk voor afspraken over en de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie.  Een zzp’er kan als schijnzelfstandige worden beschouwd wanneer hij of zij in de praktijk werkt onder dezelfde voorwaarden als een gewone werknemer.

Als de Belastingdienst oordeelt dat feitelijk sprake is van een dienstverband, moet de opdrachtgever met terugwerkende kracht loonbelasting en sociale premies betalen en mogelijk een boete.

Momenteel geldt nog een 'handhavingsmoratorium', waarbij de Belastingdienst bij gevallen van schijnzelfstandigheid geen naheffingsaanslag of boete oplegt. Maar vanaf 1 januari 2025 geldt dat handhavingsmoratorium niet meer. Een en ander zorgt voor veel onrust bij zowel zzp'ers als hun opdrachtgevers.

NBA-platform | Nieuws 29 oktober 2024